CPU سرور

بررسی ۱۵ تفاوت اصلی CPU سرور و CPU دسکتاپ

CPU  یا واحد پردازش مرکزی، مرکز کنترلی است که به کامپیوتر امکان تکمیل تمام وظایفش را می ‌دهد.  سی پی یو ممکن است بخش ساده ای از رایانه به نظر برسد، اما اغلب بیش از آنچه فکر می کنید اهمیت دارد. بسیاری از افراد معمولاً در هنگام انتخاب پردازنده برای سیستمشان دچار سردرگمی می ‌شوند زیرا نمی دانند بین CPU سرور و CPU دسکتاپ کدام انتخاب متناسب تری برای نیازهایشان است.

برای مثال مدل ‌های پردازنده سرور دارای ویژگی ‌های بهتری هستند، ولی اکثرا هزینه بالاتری دارند.

اما کدام CPU را باید بخرید؟ بیایید این موضوع را بررسی کنیم!

چه تفاوت هایی بین CPU سرور و CPU دسکتاپ وجود دارد؟

 

۱)مدیریت انرژی (Power Management)

سیستم مدیریت انرژی اولین مورد متفاوت برای هر دو نوع CPU است. پردازنده ها همیشه برق را از خط اصلی تامین برق می گیرند. اما اگر تقاضا و میزان نیاز به برق را در نظر بگیرید، CPU سرور نیاز بیشتری نسبت به سیستم های دسکتاپ معمولی دارند. سرورها به طور همزمان و شبانه روز کار میکنند؛ بنابراین سی پی یو سرور توانایی بیشتری در مدیریت انرژی در هر شرایطی دارند.

۲)حافظه نهان (Cache)

حافظه نهان (کش) پردازنده به عنوان رابط بین CPU و RAM عمل می کند و به شما امکان بازیابی سریعتر دیتا در صورت نیاز را می ‌دهد. معمولاً مدل‌ های CPU سرور دارای سه سطح کش  L1، L2 و L3 هستند. L1 به اندازه کش کوچکتر اما سرعت بیشتر اشاره دارد. برعکس، یک CPU معمولی مانند پلتفرم های سرور، کش زیادی ندارد، اما فایل های کش دارد. اگرچه ممکن است چندین سطح از حافظه نهان در cpu های دسکتاپی وجود داشته باشد، اما این سطوح به اندازه پردازنده های سروری پیشرفته نیستند.

۳)سرعت Front-side Bus

سرعت گذرگاه Front Side هنوز برای پردازنده‌ های اینتل استفاده می ‌شود، اما AMD قبلاً استفاده از آن را متوقف کرده است. گذرگاه سیستم یا گذرگاه حافظه، CPU  را به حافظه اصلی و حافظه نهان L2 متصل می کند. معمولا سرعت FSB از ۶۶ مگاهرتز شروع می شود و تا ۴۰۰ مگاهرتز و بالاتر می رود. در مورد CPU دسکتاپ و CPU سرور، می توان گفت FSB  در سی پی یو سرور بالاتر است. مدل ‌های پردازنده ‌های سرور نیاز به هسته ‌های بیشتر و FSB با مگاهرتز بالاتر برای مدیریت تمامی اطلاعات و حافظه‌ های جاری استفاده شده در آنها دارند.

۴)پشتیبانی از وظایف چند پردازنده ای

فقط مدل های CPU سرور قادر به پشتیبانی از وظایف چند پردازنده ‌ای هستند. در حالی که اینتل دارای XEON DP و XEON MP است که از دو پردازنده پشتیبانی می کنند، برند AMD دارای مدل های CPU  با توانایی پشتیبانی از حداکثر هشت پردازنده می باشد. اما مدل‌های CPU رایانه‌ های رومیزی معمولاً امکانات چند پردازنده‌ ای را ارائه نمی‌ دهند.

مطالب مرتبط  چگونه بهترین سی پی یو سرور برای انواع عملکرد را انتخاب کنیم؟

پردازنده سرور چیست و چگونه کار میکند؟

cpu سرور
۵) Intangibles

هر وسیله الکترونیکی، Intangibles یا بندهای نامشهودی دارد که اطمینان از کیفیت محصول را فراهم می ‌کنند؛ مدل ‌های CPU به‌ دقت آزمایش می ‌شوند تا اطمینان حاصل شود که می ‌توانند در برابر حجم کاری زیاد مقاومت کنند. از آنجا که دستگاه ‌ها ۲۴ ساعته در حال فعالیت هستند، اغلب فناوری‌ مدل‌ های CPU به گونه‌ ای طراحی شده ‌اند که با ولتاژ پایین ‌تر کار کنند. همچنین، طراحی تراشه و CPU جهت جلوگیری از هر مشکلی به گونه ‌ای است که مدت زمان عمر آنها طولانی باشد.

شرکت‌ های تولید کننده CPU اغلب ضمانت ‌نامه ‌هایی ارائه می ‌دهند و تعهد می ‌کنند که محصول مدت زمان طولانی ‌تری کار خواهد کرد.

۶)حافظه

یک CPU سرور باید حجم زیادی از دیتا و هزاران کاربر را روزانه مدیریت کند. بنابراین، حافظه عظیمی باید داشته باشد تا تمامی اطلاعات را در خود جای دهد. علاوه بر این، حافظه بزرگ ترابایتی به  CPU سرور امکان محاسبه سریعتر را می دهد که به عنوان محاسبات با عملکرد بالا یا HPC شناخته می شود. اما، یک CPU معمولی حداکثر حجم حافظه گیگابایتی خواهد داشت زیرا آن ها مانند یک پلتفرم سرور و به طور گسترده کار نمی کنند.

۷)توسعه پذیری و اتصال (Expansion & Connectivity)

اگر می خواهید CPU سرور را افزایش دهید، ممکن است نیاز به تنظیم بخش سرویس ابری داشته باشید. همچنین برنامه های مدیریتی از منابع مختلفی وجود دارد که می توانید از آنها برای افزایش حجم سرور استفاده کنید. اما برای اطمینان از عملکرد صحیح سرور، باید به اینترنت و تامین برق ۲۴ ساعته متصل باشد.

در مورد پردازنده سیستم های دسکتاپی، می توانید CPU یک کامپیوتر معمولی را با افزودن یک رم یا هارد دیسک بزرگتر افزایش دهید. علاوه بر این، برای کار کردن نیازی به اتصال شبانه روزی ندارد و وقتی از CPU استفاده نمی کنید می توانید آن را خاموش کنید.

۸)فرم فاکتور

فرم فاکتور نیز تفاوت چشمگیر دیگر بین سی پی یو سیستم های رومیزی و cpu سرور است. مدل ‌های CPU دسکتاپ از مدل ‌های سرور کوچک ‌تر هستند. یک CPU سرور می تواند در اندازه های مختلف رک عرضه شود. پردازنده‌ های رک مانت معمولاً در اندازه‌ های ۱U  تا ۶U  با ارتفاع ۴۲U هستند.

AMD  در مقابل  INTEL: بهترین CPU سال ۲۰۲۳ کدام است؟

cpu سرور
۹) Cores و Threads

هسته ها عامل اصلی عملکرد هستند. اکثر مدل های CPU دسکتاپ از چندین هسته و رشته برای ارائه امنیت بهتر استفاده می کنند. هرچه تعداد هسته ها بیشتر باشد، قدرت پردازش فیزیکی CPU بهتر خواهد بود. پردازنده های سرور سری AMD Ryzen و EPYC دارای ۶۴ هسته و نزدیک به ۱۲۸ رشته هستند، در حالی که اینتل زئون ۳۸ هسته و ۷۶ رشته را ارائه می دهد. در مقابل، مدل ‌های CPU دسکتاپ هسته های کمتری از مدل ‌های CPU سرور دارند. مدل‌ های CPU مدرن سیستم های دسکتاپی دارای ۴ تا ۱۶ هسته هستند.

مطالب مرتبط  خرید cpu سرور Intel Xeon : g10 قلب تپنده سری HPE G10
۱۰)طول عمر پردازنده

اگر طول عمر پردازنده ها را بررسی کنید، مدل ‌های CPU سرور بیشتر از CPUسیستم های دسکتاپی معمولی عمر می ‌کنند. با اینکه مدل ‌های سی پی یو سرور به گونه ‌ای طراحی شده ‌اند که شبانه ‌روز کار کنند و مدل ‌های دسکتاپ معمولاً بیش از ده تا دوازده ساعت در روز کار نمی ‌کنند اما سی پی یو سرور عمر بیشتری دارد. این تفاوت به دلیل طراحی ‌های بهبود یافته CPU سرور برای حفظ توانایی آن‌ ها در مدیریت وظایف سنگین است.

۱۱) OverClocking

اورکلاک مستقیماً با بهبود عملکرد مدل‌ های CPU مرتبط است و باعث می شود پردازنده بیشتر کار کند. اکثر مدل‌ های مدرن CPU دسکتاپ و سرور دارای ویژگی اورکلاک خودکار هستند که بسته به وظیفه، ورودی بالاتری را ارائه می ‌دهد. اما اگر ستون اورکلاکینگ را بررسی کنید، مدل ‌های CPU سرور احتمالاً عملکرد بهتری خواهند داشت.

۱۲)ECC Ram  و  Cooler

ECC RAM  یا Error Code Correcting Memory بیشتر به عنوان سرویسی دیده می شود که پردازش اطلاعات را نظارت می کند و تضمین می کند که کارها به درستی پیش می روند. اگر خطایی وجود داشته باشد، حافظه ECC به رفع مشکل می‌ پردازد. این فعالیت ها به صورت شبانه روزی اجرا می شوند و به طور همزمان در انتهای شبکه کار می کنند. از این رو، گرمای تولید شده ظرفیت زیادی دارد و باید خنک شود. اما مدل های CPU سرور با خنک کننده عرضه نمی شوند.

در مقابل، مدل‌ های CPU دسکتاپ معمولاً حافظه RAM ویژه‌ ای از این نوع ندارند، زیرا به اندازه مدل‌ های سرور کار نمی ‌کنند. اما، این مدل ‌های CPU  نسبت به مدل ‌های سرور، گرمای کمتری تولید می ‌کنند. مدل‌ های CPU دسکتاپ دارای فن ‌های خنک‌ کننده داخلی هستند.

تفاوت بین APU وCPU و GPU چیست؟

cpu سرور
۱۳)هدف و کیفیت ساخت

هدف هر دو نوع CPU به طرز چشمگیری متفاوت است. مدل های CPU سرور برای حفظ حجم زیادی از دیتا و اتصال دستگاه ها ساخته شده اند. از این رو، باید به درستی طراحی شود تا بهترین عملکرد را به اجرا دربیاورد. سی پی یو سرور با دقت مناسب و متریال بهتر طراحی شده است تا اطمینان حاصل شود که حتی در حالت ۲۴ ساعته هنگام کار دوام می ‌آورد.

درمقابل، مدل ‌های CPU دسکتاپ عمدتا برای کارهای روزمره و شخصی استفاده می شود از این رو، ممکن است تحت بررسی دقیق و نگهداری استاندارد مانند یک CPU سرور قرار نگیرند؛ به همین دلیل است که کیفیت ساخت آن ها کمی کمتر از مدل های CPU سرور است. اما این بدان معنا نیست که مدل‌ های متوسط CPU دسکتاپ دوام ندارند یا کیفیت پایینی دارند فقط در مقایسه با سی پی یوهای سرور در سطح پایین تری هستند.

مطالب مرتبط  معرفی و بررسی 7 راهکار برای تامین امنیت CPU سرور
۱۴)سیستم عامل

در مورد سیستم عامل، CPU های سرور از سیستم عامل سرور مخصوص طراحی شده استفاده می کنند. سیستم‌ عامل های سرور برای اطمینان از اینکه نیاز کامپیوترهای سرور را برآورده می ‌کند، طراحی شده ‌اند. از این رو، توانایی محاسباتی بالا و مدیریت بهتر اطلاعات را دارند.

برخی از پرکاربردترین سرورهای Oss عبارتند از: ویندوز سرور، سرور  Mac OS X، لینوکس  Red Hat Enterprise، یونیکس

برخی از ویژگی های سیستم عامل سرور عبارتند از:

+تمام کامپیوترهای مرتبط با CPU سرور و سیستم عامل آن را مدیریت می کند.

+ارائه امنیت، فرآیند مدیریتی و رابط مرکزی برای مدیریت

+ارائه پیکربندی شبکه، نرم‌ افزار و سخت ‌افزار چندمرحله‌ ای

CPU دسکتاپ با سیستم عامل عادی اجرا می شود. این سیستم عامل برای انجام کارهای روزمره و معمولی طراحی شده است. برخی از نسخه های عمومی سیستم عامل مایکروسافت ویندوز، مک و لینوکس هستند.

بیشتر بخوانید: بهترین پردازنده ها برای کامپیوتر های رومیزی

سی پی یو سرور

۱۵)هزینه و قیمت

قیمت cpu  سرور نسبتاً بالاست. در مقابل، یک CPU معمولی هزینه بسیار کمتری دارد. شما می توانید یک CPU معمولی را از ۱۵۰ دلار در بازار پیدا کنید و پیشرفته ترین مدل ها را با رنج قیمت ۱۰۰۰ دلار ببینید.

نتیجه گیری مبحث مقایسه CPU سرور و CPU دسکتاپ

CPU سرور به طوری خاص طراحی شده تا یک شبکه از کامپیوترهای متصل به یکدیگر را کنترل کرده و تمام اطلاعاتی که از طریق شبکه جریان دارند را مدیریت کند. از سوی دیگر، یک CPU دسکتاپ برای کار کردن فقط روی یک کامپیوتر طراحی شده است. مدل ‌های CPU سرور با front-side bus سریعتر و ویژگی ‌های بهترشان شناخته می ‌شوند. شما باید بسته به نیازهای فردی، مجموعه تان و تعداد کامپیوترهای متصل به هم یکی را انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: محصولات دل با پردازنده نسل هشتم اینتل

سی پی یو سرور

رفرنس ها:

1 دیدگاه دربارهٔ «بررسی ۱۵ تفاوت اصلی CPU سرور و CPU دسکتاپ»

  1. بازتاب: چگونه بهترین سی پی یو سرور برای انواع عملکرد را انتخاب کنیم؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

021-88916789